ECO-FRIENDLY GASTRONÓMIA

Že sa to nedá ??? Tak nás sledujte ...

— Dostali sme zelenú ... —

Vďaka Environmentálnemu fondu, ktorý sa rozhodol podporiť náš projekt ECO-FRIENDLY GASTRONÓMIA sme dostali "ZELENÚ" pre realizáciu nášho vzorového modelu cirkulárnej ekonomiky v oblasti gastronómie. Tak sme si vyhrnuli rukávy a začali sme nakupovať... Postupne sme si zadovážili fóliovník, vyvýšené záhony, retenčné nádoby na dažďovú vodu, kompostéry, ale aj  systém na solárne zavlažovanie. To všetko čaká na svoj čas, keď sa troška oteplí... My sme však neotáľali a čakanie na lepšie počasie sme si spríjemnili prednáškami i samovzdelávaním, aby sme boli pripravení, keď sa ľady pohnú a aj to počasie nám dá "ZELENÚ" a svoje aktivity presunieme do exteriéru...


Keďže si uvedomujeme potrebu intenzívnejšej osvety a environmentálnej výchovy a vzdelávania, odštartovali sme za podpory Environmentálneho fondu projekt Eco - friendly gastronómia. Jednou z aktivít je aj online-prednáška o kompostovaní, ktorá sa konala dňa 15. 2. 2023. V rámci nej žiaci získali hodnotné poznatky o tom, čo vlastne kompostovanie je, čo a ako kompostovať a ako zvýšiť kvalitu pôdy prirodzeným spôsobom bez použitia umelých prípravkov. Na jednoduchom príklade mali žiaci možnosť vidieť príklad cirkulácie surovín a materiálu v prírode a dozvedeli sa zaujímavosti aj o vermikompostovaní. Táto prednáška sa mohla uskutočniť len vďaka Branislavovi Moňokovi z organizácie Priatelia Zeme -SPZ, čím by sme sa mu chceli ešte raz touto cestou veľmi pekne poďakovať. A už teraz sa tešíme na prácu s našimi kompostérmi. A kto by sa chcel dozvedieť o problematike kompostovania viac, so súhlasom p. Moňoka sprístupňujeme záznam z tejto prednášky:


Aj napriek tomu, že nám počasie ešte stále nepraje, my máme plné ruky práce, ďalej sa vzdelávame a venujeme sa "indorovým" aktivitám. Poznatky z prednášky o záhradnom kompostovaní rozširujeme o vedomosti, ale aj zručnosti o vermikompostovaní a elektrickom kompostovaní. Pre našich nových domácich "maznáčikov" a pomocníkov sme zostavili "domčeky" a pomaly, kým si nezvyknú na nový domov ich prikrmujeme našim biologickým odpadom z cvičnej kuchynskej dielne.

Čoraz častejšie a intenzívnejšie lúče ešte stále zubatého slniečka nám pripomenuli, že jar sa blíži a je čas na prípravu sadeníc do našich záhonov... My sme samozrejme túto výzvu prijali a s našimi pestovateľskými úspechmi sa s vami radi podelíme. Tak ak chcete vedieť viac, pozrite si nižšie našu fotogalériu...


Počasie je ešte stále veľmi premenlivé a miestami doslova mrazivé, ale nás to už "ťahá" von. Začíname postupne pracovať na terénnych úpravách a dávame dokopy náš fóliovník, na rad sa o chvíľu dostane aj naše vyvýšené záhony, záhradný kompostér, solárne zavlažovanie a retenčné nádoby na dažďovú vodu...


A medzičasom naši šikovní študenti v spolupráci s ich učiteľmi vytvorili interaktívny e-book na tému vermikompostovanie...


Naše práce zrazu nabrali rýchly spád a napredujú míľovými krokmi. Školský pozemok sa nám pekne zazelenal a kde tu už vykúkajú prvé plody nášho spoločného úsilia...



Mysli globálne, konaj lokálne ...


SOŠ EHS J. ANDRAŠČÍKA V BARDEJOVE, Pod Vinbargom 3, 085 01 Bardejov
Vytvorené službou Webnode Cookies
Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky